teisipäev, 7. juuli 2015

Seenepirukas ehk külmkapp tühjaks!

Suvel tekib mul alati tunne, et kõik eelmise hooaja toodang tuleb uue vastu välja vahetada! Nii on viimane aeg süüa ära moosid, seened, salatid ja sügavkülmakraamist valmistada head-paremat. Seekord on seisma jäänud õunamoosid, mida suure hooga sügisel valmistasin. Ja seened.. Mõned korrad olen valmistanud seenesalatit sibulaga, mis maitseb hea aga pärast tükiks ajaks on seeneisu kadunud. Või pole meie peres nii suuri seenesõpru.. 
Abimees Google aitas leida sobiva retsepti ja pirukategu võib alata! Retsept on küll seene ja peekoniga, aga mina otsustasin peekoni asendada hakklihaga. Härra on meil igasuguse liha kohapealt küllaltki valiv. Absoluutselt kõik pekilähedane on välistatud

Piruka valmistamine on küllaltki lihtne ja tulemus lollikindel - retsepti omaniku sõnad! We'll see..

SEENEPIRUKAS

PÕHI:
90 g võid
100 g riivjuustu
2,5 dl jahu
1 muna
näpuotsaga soola
vajadusel veidi vett

KATTEKS:
0,5 l purk soolaseeni (kuidas kellelgi)
350 grammi hakkliha
1 sibul
võid praadimiseks
3 muna
4 dl koort
100 g riivjuustu
soola-pipart


Taigna tarvis näpi või, jahu ja sool purutaoliseks massiks, lisa muna ning riivjuust ( vajadusel vesi) ja tõsta korraks külma. Haki sibul hästi peeneks, tükelda seened, sulata pannil või, esmalt kuumuta seal sibul, siis hakkliha ja seened. Katte jaoks klopi kausis kolm muna soola-pipraga, lisa riivjuust ja koor.
Suru taigen küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi põhja, kata seeneseguga ja vala üle riivjuustu-koorega. Küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni pirukas on kaunilt kuldpruun.


Pirukas serveeri värske salati ja külma kastmega. Mina valmistasin salati kasutades lehtsalatit ja kirsstomateid, lisasin oliiviõli ja sidrunipipart (kui sidrun käepärast, kasuta kindlasti seda). Külm kaste valmis käepärastest vahenditest, milleks olid murulauk ja hapukoor! Head isu :)




Pirukas sai Härralt 10 punkti :) Võib vist rahule jääda!


2 kommentaari:

  1. Sooviks seda praegu nii väga süüa! Tõesti isuäratav.

    VastaKustuta
  2. Sooviks seda praegu nii väga süüa! Tõesti isuäratav.

    VastaKustuta